8 tips som alla hudterapeuter önskade att du kände till!

”som kommer göra din hud mer hälsosam”

Oavsett om du har ett minimalt tillvägagångssätt när det gäller din skönhetsrutin, eller strävar efter att ta emot alla tänkbara råd som du kan få tag på, förblir en sak universell:
Vi vill alla veta de bästa metoderna för att uppnå en hälsosam, strålande hud.
I de flesta fall så har vi grunderna på plats genom att dricka ordentligt med vatten, tvätta oss till kvällen, och försöka ge någon form av skydd till vår hud.

Innovation är spännande och fascinerande, samtidigt som det kommer nya tips, nya ingredienser, ny teknik som skall göra underverk för vår hud och som behöver kompletteras till din rutin. Eftersom vi arbetar med diplomerade hudterapeuter så har vi försökt samla deras gemensamma erfarenhet och satt samman en lista till dig som om du följer den kommer ta dig långt i fråga om din hudvård.

Listan är inte presenterad i prioriterad ordning, så du kan själv ta till dig av de delarna som passar in i din rutin och budget.

Innan vi går in på listan så är det en grundläggande faktor som vi gärna delar med oss av också, även om det kan låta lite filosofiskt. Vår kropp är en extraordinär skapelse som begåvats med en självläkande funktion. Ett exempel är att om vi bryter ett ben i kroppen så kan vi genom att skapa rätt förutsättningar få kroppen att läka ihop den igen och återställa den till sin maximala funktion.

Det är något som gäller för vår hud och våra hudceller också.
Celler försöker alltid komma i balans. Med ålder så förändras förmågan för huden att göra det, så det är därför vi ibland behöver ta till steg som hjälper till att balansera, eller bara skapa en miljö som cellerna trivs bra i. Då kommer dom att ge dig sitta absolut bästa tillbaka till dig.

 

Så låt oss börja gå igenom vår lista.

1. Rengöring

Rengöring är viktig i alla lägen, då vi behöver rengöra huden från partiklar som vi fångar upp under dagen eller avlägsna överbliven talg som producerats under natten när vi sovit.

Val av rengöring kan variera beroende på din huds status
Men för majoriteten av hudtyper så rekommenderar vi ”fett löser fett” principen, där vi med hjälp av varmt vatten och en fettbaserad rengöring avlägsnar orenheter.

Varför det här så bra är att det inte ”strippar” huden från sitt eget naturliga fett, som i sig orsakar en obalans som kan leda till en överproduktion av talg över tid. Vilket kan resultera i att du går från en normal hud till en lite fet hud.

Undantaget här är du som har akne och överproduktion av talg. Här är det kanon med en lätt exfolierande rengöring för att öppna upp porer som kapslats och kan leda till akneutbrott.
Här skall du se på en mild rengöring med Glykolsyra eller Salicylsyra som är mycket effektiva att hålla huden ”öppen”.

2. Ansiktsvatten

Ett steg som ofta lämnas förbi när vi investerar i hudvård.
Utifrån terapeutens perspektiv så är det här en av dom viktigaste delarna i en kvalitativ hudvårdsrutin.

Huden är klurig då den alltid vill hålla ett specifikt pH värde, och allt som justerar det upp eller ned innebär att huden gärna sluter sig lite i skydd mot pH förändringen.

Efter en rengöring så har du antingen höjet eller sänkt pH värdet.
Vatten höjer, syror sänker.

Så för att få ut maximalt av ditt nästa steg i rutinen så är det jätteviktigt att återställa balansen till normal. Det betyder också att du kommer få ännu mer effekt och nytta av nästa steg i din hudvårdsrutin.

3. Fukt i alla steg i din hudvårdsrutin

Fukt är väl ett av dom mest repeterade budskapen i dag. Inte helt i onädan.
För det är så. Redan i 25 års åldern så börjar huden få det lite svårare att hålla kvar fukten i huden.
Och minskad fukt är den i särklass största orsaken till att huden blir mer mottaglig för åldrande.
Det betyder frankt att solen kommer åt dom så viktiga hudcellerna mycket lättare. Så kan du addera mängder med fukt i din rutin så kommer det att hjälpa din hud att hålla sig friskare.

Sen får man aldrig glömma bort att din hudvårdsrutin BARA adderar ingredienser som binder fukt.
För att få ut max så måste du dricka ordentligt så att alla dom värdefulla ingredienserna har någon fukt att dra till sig.

4. Lägg på dina produkter i rätt ordning.

Oavsett om du har 2 produkter eller 8 produkter i din hudvårdsrutin så är det viktigt att du applicerar dem i rätt ordning. Här finns en mycket enkel princip.
De produkter med minst fett skall alltid ligga närmast huden, sedan vartefter produkten blir fetare så kan du lägga den utanpå.
En bra princip att följa efter rengäringen är

 1. Toner
  ( Förklarade vi ju tidigare)
 2. Essence
  (Oftast helt fettfria produkter med mängder av aktiva ingredienser)
 3. Ögonkräm
  (EN produkt som innehåller lite fett, men mycket ingredienser som skall ge stör till huden under och runt dina ögon, inte sällan innehåller en ögonkräm ”botox liknande” ingredienser för att få huden att slappna av lite mer.)
 4. Serum
  (Lite större mängd fett, och ett ökat fokus på din hudbarriär.)
 5. Krämer
  ( Krämer har förlorat sin centrala funktion i den moderna hudvården, men den har sin plats i de fall där vi behöver skapa ett ”extra” lager hud för att skapa lung för din hud att återhämta sig )
 6. Solskydd
  (Alltid sist, också en produkte som skall ge dig maximalt skyff från solens elaka UV strålar.)

5. Kost och rörelse påverkar din hudhälsa

Det här är ett område som ofta underskattas, men det tål att nämnas. Med rörelse så menar vi inte att du skall gå på gym och tröna slut på dig själv, Men raska promenader är fantastiskt för din hud.

Främst genom att du aktiverar lymfsystemet i huden och ökar blodcirkulationen.
Lymfsystemet kommer att städa bort mängder med ”orenheter” i din hud, samtidigt som blodcirkulationen kommer öka syresättningen och kroppens förmåga att bära ut näring till din hud.

Addra någon eller några raska promenader i din vardag som kommer din hudhälsa att förbättras dramatiskt.

6. Känslighet bör vara din högsta prioritet

Vad är känslighet? Utifrån en hudterapeuts perspektiv så är det när din hud rodnar vid beröring, eller rent av bara genom att temperaturen i miljön förändras. Du har kanske en stickande känsla som övergår till ett obehag och rodnande hud när du lägger på en produkt. Det är ett stort område som skulle behöva en egen artikel.

Känsligheten finns där för att din hudbarriär inte riktigt orkar med att skydda kroppen. Så när du reagerar så är det kroppens sätt att försöka försvara sig. Och det gör den med en inflammation,
Inflammationen skall förhindra främmande ämnen att tränga in i huden.
Inflammationen kan också vara ett tecken på en känslighet mot vissa ingredienser.

Känsligheten indikerar också på att du har svårt att hålla kvar fukt i huden, vilket i sig bidrar till att din hud åldras för snabbt.

Har du en känslighet i huden så skall du ta den på största allvar, konsultera gärna våra hudterapeuter om hur du kan återskapa en frisk hudbarriär.


Ta mig till den kostnadsfria konsultationen

7. Solskydd

Den älskade men så skadliga solen.
80 – 90% av torrhet, ålderstecken, skador, inflammationer orsakas av vår kära sol.
Samma gäller även i det här ämnet, som skulle kunna diskuteras i en separat artikel.

Det här är också ett ämne som de flesta med något intresse för sin hud känner till har läst om tidigare.

Solens UV strålar skadar i princip alla celler i huden direkt och indirekt. Skadan som uppstår innebär att huden blir tjockare och mer oelastisk, den får svårare att läka ihop ordentligt och ärr blir kvar. Den aktiverar celler som börjar överproducera pigment i huden som skapar mörka fläckar.
Och den torkar ut huden på ett mer skadligt sätt.

Så vill du undvika det så är rekommendationen att alltid använda SPF i din hudvårdsrutin till dagen.


8. Överväg att gå på behandlingar

Att besöka en auktoriserad hudterapeut är ett gott råd. Det är en person som fått en grundlig utbildning i hur huden fungerar och hur vi kan vårda den på bästa sätt.
Många hudterapeuter spenderar mycket tid och resurser på att vidareutbilda sig för att kunna hjäla sina kunder till en friskare och mer motståndskraftig hud.

Hur skall du tänka med hudterapeuten?
Du har ju bra produkter hemma.

Det som händer hos hudterapeuten är behandlingar som har till syfte att aktivera din hud på ett sätt som du inte kan göra med hemma behandlingar. Dessutom adderar terapeuten både viktig beröring/massage i kombination med ingredienser som startar upp huden.

Aktiviteter som du sedan fullföljer med din dagliga hudvårdsrutin för att skapa en långiktig och hälsosam hud.

Regelbundna besök hos en hudterapeut kommer med säkerhet att resultera i att din hud ser yngre ut längre.

 

Behöver du stöd i din hudvårdsrutin så kan du göra vårt hudtest här på hemsidan, sedan får du professionellt stöd i att plocka ihop en rutin med det du har i dag och produkter som kan bidra till att du någ dina mål med din hud.

 

VI hoppas du uppskattade dom här tipsen och att det kan hjälpa dig i framtiden.

Ta mig till den kostnadsfria konsultationen

Lämna ett svar