Vägen till en balanserad hud!

Huden känns stram, lite torr och känns inte alls speciellt elastisk.
När det är kallt ute så stramar det och sticker i huden och det kan ibland bli olidligt att vistas utomhus i kylan om jag inte lägger på den där rika feta dagkrämen.

Hur många känner inte igen sig i den beskrivningen?

Det som också är intressant att man sedan genomgår samma rutin år efter år.
Man accepterar det faktum att vintern innebär fetare krämer, rikare produkter utan att ägna lite tid till att fråga sig varför. Den kosmetiska industrin gnider sina knogar av glädje för här kan man inför varje höst lansera en ny variant på ett gammalt beprövat koncept.

I den här artikeln så tänker jag mig att jag skall försöka krossa lite gamla myter. Öppna dina ögon för något som på sikt kan ge dig en hud som utan svårigheter kan vistas utomhus i -25 utan att du genomlider alla helveteskval.

Det jag kommer skriva om kommer inte att handla om medicinska tillstånd. Utan jag utgår ifrån en normalt okej fungerande hud. Har du medicinska tillstånd så som rosacea, akne, dermatit, Psoriasis eller någon annan autoimmun sjukdom så behöver de flesta rekommendationer behöva någon form av läkarutlåtande.

Till kylan.

Den upplevelse som du har i kylan beror på några ganska enkla faktorer. Och börjar vi engagera oss i hur huden är uppbyggd och vilka synergier i huden som vi behöver ta hänsyn till så är det förhållandevis enkelt att återställa en bra balans i huden och få den att verka så som den faktiskt från start är menad att verka.

En balanserad hud har nämligen en egen funktion för att hantera klimatförändringar på ett oerhört effektivt sätt. För när klimatet utanför huden rasar ned mot bistra temperaturer så har kroppen en termostat som känner av detta och reglerar cirkulationen i huden nära på omedelbart.
När temperaturen går åt andra hållet till extrem värme så aktiveras i stället våra svettkörtlar för att reglera temperaturen åt andra hållet.

Ingen raketforskning.
Jag tror och hoppas att du hänger med i hur jag resonerar.

Låt oss nu fokusera mer på kylan.

När hudens yta kyls ned snabbt så aktiveras något som jag har valt att kalla kapillär cirkulation.
Det är som små tunna blodkärl som leder upp i huden som mer ökad cirkulation höjer temperaturen i huden och erbjuder som en värmande lager på huden. (se fig)

Den här cirkulationen är extremt känslig, det är väldigt tunna kärl så det krävs tyvärr inte så mycket för att dom skall sluta fungera. Några faktorer som kan få dessa att sluta fungera är rökning till exempel, en livsstil med mycket stillasittande, och på sistone har man också sett att vissa kostvanor kan påverka funktionen till det sämre.

Så den här kapillära cirkulationen är en av de tre viktigaste delarna i hudens funktion för att nå balans.  Låt oss stanna där i fråga om kapillär cirkulation, vi kommer tillbaka till det inom kort.

 

Kapillär Cirkulation

Genom att öka eller reducera cirkulationen i huden kan huden själv reglera sitt skydd mot omgivande klimat

Fett i yttre hudlagret

En annan viktig komponent oerhört viktig komponent i hudens balans är lipider. Hudens yttersta barriär består av till 50% av ceramider, 25% kolesterol och 15% fettsyror.

Dessa komponenter är oerhört viktiga för hudens integritet. Det är dom som binder samman celler så att det inte blir ”glipor” i huden och den fukt som finns i huden läcker ut, eller något orent utanför tränger in. När vi förlorar acceptabla nivåer av ceramider i huden så börjar vi ofta fjälla, risken för att hudens integritet hotas ökar. Sen kopplat till kyla då.
Det är ju fetter vi talar om. Och vi kan likna det med att vi tar ett paket rumsvarmt smör som är mjukt och elastiskt. Skulle vi ställa in det i frysen så kommer smöret att stelna och förlora sin elasticitet. Något som om vi för över det till ceramider och fetter i huden innebär att vid kyla så stelnar lipiderna och huden förlorar sin elasticitet. Hoppas du hänger med!

Det är den andra av tre viktiga funktioner.

 

Skillnaden mellan torr hud & normal hud

Genom att det yttre hudlagret saknar bindingarna som bestär av 50% cermider, 25% kolesterol och 15% fettsyror så har huden svårigheter att hålla kvar eventuell fukt.

Vikten av återfuktning i flera nivåer

Sedan till en av de mest vitala och centrala delarna av alla. Det är fukten. Vi talar oerhört mycket om fukt i den kosmetiska världen, för alla är medvetna om att fukt är A & O.
Här finns några olika filosofier omkring fukt.
En av dom viktigaste är jag att levande celler behöver fukt för att överleva.
En torkande hud kommer så småningom att drabbas av inflammationer, den kommer att förlora sin barriärfunktion, Det vet vi alla om. Och åldrande inleder uttorkning redan vid 25 – 30 års åldern.
Så där kom också svaret på en vanlig fråga, när skall man börja med anti age produkter.

Men det finns en faktor som vi väldigt sällan inom den kosmetiska industrin talar om, Det är fuktens förmåga att bidra till att leda värme. Jag skall försöka beskriva det här på ett så enkelt sätt jag kan.
Men om vi tar ett värmeelement och trycker ned det i torr sand. Vad som kommer ske är att den sand som är i omedelbar kontakt med elementet kommer att värmas upp, men elementet kommer inte ge någon spridning av värmen till omgivande sand. Häller vi däremot på några liter vatten på sanden där elementet är placerat så kommer värmen ganska snart att sprida sig till den omgivande sanden. Och det är precis en av de extremt viktiga funktionerna som fukten har i huden.
Att sprida värmen till den omgivande vävnaden.

Så nu har jag beskrivit tre av varandra till synes oberoende delar i hudens fysiologi.
Och ser man till dom i helhet så inser man väldigt snart att dom här tre delarna lever i en symbios med varandra. Vilket innebär att den ena fyller ingen funktion utan den andra och så vidare.
Och att dom är helt beroende av varandra.

Nu skall jag försöka beskriva varför det är så.

 

Molekylernas betydelse

För att uppnå återfuktande effekt så är små molekyler ett villkor för ett önskat resultat.

Hudvårdsprodukter/Ingredienser att söka efter

Redan runt 0 grader så påverkas hudens yta och kroppen vill aktivera den kapillära cirkulationen för att öka temperaturen i huden för att skydda kroppen mot kylan. Finns det då ingen fukt i huden vid det här tillfället så kommer således inte den här ökade cirkulationen att erbjuda någon värmespridning till hudens yta. Eftersom värme kräver fukt för att transporteras.

Når då inte värmen upp till hudens yta så kommer de ceramider som binder ihop hudcellerna att förlora sin elasticitet, vilket relativt snabbt innebär att de lipider vi har på hudens yta stelnar av kylan, något som ger konsekvensen med bristningar i hudens barriärfunktion. Och när den är påverkad så kommer svidningar, klåda, stickningar och ett obehag i huden som vi inte upplever som något positivt.

Att lösa symptomet är givetvis då att applicera en fetare och tät produkt som skall agera som skall agera som tätskikt eller en extra hud.

Konsekvensen av det är något som jag kommer ta upp i en annan artikel där vi tittar på vilka konsekvenser de feta produkterna har på huden vid dagligt användande 7/24.

Men om vi i stället för att lösa symptomet börjar kika på hur du kan investera dig in i en hudstatus som innebär att du slipper den otrevliga upplevelsen av bistert klimat.

Vilka huvudingredienser och vilka typer av behandlingar bör du fokusera på för att uppnå en hud som obehindrat står emot -20 grader utan att du upplever ett obehag.

Den viktig del är givetvis att se till att din hudbarriär är så vital som det är möjligt.
Här finns många alternativ på ingredienser som är till nytta, Det du bör undvika är AHA / BHA ingredienser när du befinner dig i uppbyggnad.
AHA/BHA är pH sänkande vilket också innebär en lätt uttorkande effekt. Något som påverkar ceramiderna i huden negativt.

Vad det handlar om är att hitta ett bra normalläge för huden där vi stödjer ceramiderna och i vissa fall även adderar med ceramid. Detta är något som man med fördel gör tillsammans med sin hudterapeut.

Genom att få en bra balans i hudens barriär så minskar vi på läckage av fukt från huden vilket skapar bättre förutsättningar samt att hudens elasticitet förbättras genom att fokusera på den balansen.

Öka nivåerna av fukt i huden

Det andra steget är att aktivt öka fuktnivåerna i huden, Eftersom fukt är så viktig för värmespridningen till den omgivande vävnaden så är det här en prioriterad del i din hudvårdsrutin.

Några viktiga fakta här är att fukt i formen av vatten från kranen inte har någon bra effekt på huden.
Tvärtom så är den uttorkande genom sitt höga pH värde.
Så för att öka nivåerna av fukt så bör du säkerställa att din produkt har vatten som är pH reglerat till ca: pH 5,5. Och i ingredienslistan så kan du leta efter ingredienser så som Squalan, Betain, Sodium PCA och även Glycerin. Dom här ingredienserna är fuktbindare. Dom binder fukt runt hudens celler i de övre hudlagren. Något som kommer hjälpa huden massor.

Nu räcker det inte med att ge fukt till de övre hudlagren. Tar vi oss ned lite längre i huden så har vi något som heter dermis. Där är det nästan mer viktigt att vi återfuktar ordentligt. Här är det i princip en enda ingrediens som kan erbjuda någon skillnad. Det är Hyaluronsyra.
Jag tänker inte gå igenom alla detaljer omkring hyaluronsyran i det här läget, men det är en kroppsegen ingrediense som kroppen själv producerar. Men som minskas i produktion när vi är runt 25, och sedan är produktionen halverad till 50 års åldern.

Det går att öka mängden hyaluronsyra i huden. Det mest effektiva sättet är genom så kallade mesoterapi behandlingar där en läkare eller sköterska injicerar hyaluronsyra till huden.
Olyckligtvis är detta en Boost. För hyaluronsyra bryts ned väldigt fort, så för att få något beständigt till det så behöver du addera det morgon & kväll. Så här har du ytterligare en viktig ingrediens till din hudvård. Hyaluronsyra! Här behöver du se upp lite, för hyaluronsyra kan inte utan att den är kraftigt förädlad fungera som en fuktbindare i det hudlager som vi talar om nu. Den måste vara lågmolekylär, eller hydrolyserad, eller fraktionerad. Och även fast den är det så måste den också vara av en specifik storlek på så litet som under 13 nm, eller 130kDa för att verka effektivt.

Det här är riktigt teknisk information, men för dig som vill hitta den där balanserade och väl fungerande huden så är det extremt viktigt.

Nu har vi gått igenom vad du skall kika efter i din hudvård.

Nu finns en riktigt viktig del kvar. Den kapillära cirkulationen.
Det är extremt viktigt att den också fungerar för att du skall få allt det bästa ur den här synergin.

 

Microneedling

En av de mest effektiva behandlingarna för att reaktivera och vitalisera hudens funktioner.

Microneedling

Microneedling är en salongsbehandling som utförs av auktoriserade hudterapeuter och innebär att man med hjälp av ett elektriskt verktyg skapar miljoner små nålstick på huden.
Dom här små nålsticken vid sidan av många andra positiva effekter bidrar till att reaktivera och skapa nya kapillärer i huden. Med ett ökat antal och flera aktiva kapillärer så kommer din hud att kunna reglera sig mångfalt bättre mot klimatförändringar i omgivningen.

Läs mer om microneedling här.

Sammanfattning

Låt oss nu sammanfatta vad allt detta egentligen handlar om då

För att slippa fokusera på symptombehandlingar till vintern så kan du genom att medvetet tänka på tre olika funktioner i huden som kommer göra en ofantlig skillnad i din huds hälsa.

  1. Verka för en frisk hudbarriär där nivåer av cermid och fettsyror är så goda som möjligt.
  2. Återfukta huden med hjälp av effektivt fuktbindande ingredienser i övre och nedre hudlager.
  3. Gör microneedlingbehandlingar 2 – 3 st för bästa resultat för att reaktivera och skapa nya kapillärer i huden för att tillåta huden själv att reglera sig efter omgivande temperaturer.

Dess tre steg är en investering i den egna huden. Synergierna i den här behandlingen kommer också att innebära en mer vital, mer lysande hud.
Men du kommer med största sannolikhet att kunna gå ut i ett bistert klimat utan att uppleva alla de negativa effekter som en ”kall” hud medför.

 

Vill du veta mer, eller få svar på frågor omkring detta så är du varmt välkommen att skicka ett mail till: hakan@mimass.eu

Lämna ett svar