TEWL – Trans Epidermal Vattenförlust

Trans epidermalt vattenförlust (TEWL) är en av de vanliga dermatologiska termer som du kanske hör talas om men inte lägger så stor vikt till. Men genom att förstå vad det är så kommer du ta ytterligare ett steg närmre en kunskap och förståelse av vilka behandlingar och produkter som passar din hud bäst.

Transepidermalt vattenförlust är ett mått på mängden vatten som passerar från insidan av din kropp via epidermis, hudens översta lager och dunstar bort i tomma intet. Vattenförlusten sker via diffusion och avdunstning och är kontinuerlig och något som sker naturligt. Störningar eller brister i hudens barriärsystem, inklusive skärsår, rispor, brännskador och till och torr hud, kan öka TEWL. Den påverkas också av miljön omkring oss, temperaturen och luftens fuktighet och även UV-strålning. Andra faktorer som skadar huden eller skapar obalans i huden ökar även avdunstningen vilket gör att huden känns torr.

Eftersom torr hud upplevs som störande, känns ohälsosamt så är det viktigt att försöka minimera transepidermall vattenförlust:

Några faktorer som bidrar till det.
Skydda alltid huden mot yttre påverkan, inklusive vind, sol, extrema temperaturer. En bra solskyddsmedel är effektivt för att skydda mot de skadliga effekterna av UV-strålar Synligt ljus & IR.

Undvik produkter som torkar ut huden
Uttorkande produkter är traditionella tvålar, kranvatten, AHA & BHA syror om din hud är känslig. En tumregel här är att använda sig av produkter som håller så nära hudens eget pH värde som möjligt. Vilket är ca: pH 5,5. Vanliga tvålar och vatten har ofta ett högre pH värde, och AHA & BHA produkter har ofta ett lägre pH värde.

Använd återfuktande produkter.
Milda rengöringsmedel hjälper till att behålla hudens naturliga barriärsystem.
Fuktighetsgivare som innehåller Lågmolekylär Hyaluronsyra (Fuktbindande ingredienser) har förmågan att binda fukt djupt ned i huden (Dermis),
Glycerin, Betain & Sodium PCA är andra populära fuktbindare som har förmågan att bind fukt i hudens övre lager. (Epidermis ),

Använd produkter med en ocklusiv effekt.
En ocklusiv produkt innebär att den har en ingrediens som ger en tunn slutande hinna på huden för att skapa en extra barriär och aktivt bidra till att minimera förlusten av vatten. Vanliga ingredienser för att skapa en ocklusiv effekt på huden hittar vi i vegetabiliska oljor, mineraloljor och andra fettbaserade ingredienser.
För en väldigt känslig hud så rekommenderar dermatologer och hudläkare att undvika ingredienser som kan innehålla spåra av proteiner då dessa är grunden till bland annat kontaktallergier..

Genom att ge optimal vård till hudens barriärfunktion och motverka avdunstning från huden så väl som vi kan så erbjuder vi ett bra stör för vår hud och förutsättningarna för att den skall hållas vital ökar avsevärt.

 

Lämna ett svar