Rosacea

Rosacea är en kronisk och inflammatorisk sjukdom som drabbar huden i ansiktet.
Rosacea kan variera väsentligt från en individ till en annan, och i de flesta fall visas flera tecken snarare än alla de potentiella tecknen och symtomen. Enligt en konsensuskommitté och granskningspanel av 17 medicinska experter över hela världen innehåller rosacea alltid minst en av följande primära tecken, och olika sekundära tecken och symtom kan också utvecklas.

Primär tecken på rosacea

Rodnad
Många människor med Rosacea har en historia av rodnad. Den rodnaden kan komma och gå, och är ofta det tidigaste tecknet på sjukdomen.

Konstant rodnad
Konstant rodnad är det vanligaste enskilda tecknet på rosacea, och kan likna en rodnad eller solbränna som inte går bort.

Acne
Små röda fasta svullnader eller pusfyllda finnar utvecklas ofta. Medan dessa kan likna akne ärpormaskarna frånvarande och ett brännande eller stickande kan förekomma.

Synliga blodkärl
Hos många människor med rosacea blir små blodkärl synliga på huden.

Andra potentiella tecken och symtom

Ögonirritation
Hos många människor med rosacea kan ögonen bli irriterade och verka rinniga och blodsprängda, ett tillstånd som också kallas okulär rosacea. Ögonlocken kan också bli röda och svullna,  Svårare fall kan leda till hornhinneskador och synförlust om man inte får medicinsk hjälp.

Brännande och Stickande
Brännande eller svidande känslor kan ofta förekomma i ansiktet. Klåda eller känsla av täthet kan också utvecklas.

Torrt utseende
Den centrala ansiktshuden kan vara grov och förefalla vara mycket torr.

Plack
Höjda röda fläckar, kända som plack, kan utvecklas utan förändringar i omgivande hud.

Hudens tjocklek
Huden kan tjockna och förstoras av överflödig vävnad, oftast på näsan. Detta tillstånd, som kallas rhinophyma, påverkar fler män än kvinnor.

Svullnad
Ansiktsvullnad, känd som ödem, kan följa andra tecken på rosacea eller förekomma självständigt.

Tecken utöver ansiktet
Rosacea tecken och symtom kan också utvecklas bortom ansiktet, oftast på nacke, bröst, hårbotten eller öron.

Behandlingsråd med utgångspunkt från Kosmetiska produkter

En konsekvent, skonsam hudvård i kombination med effektiv användning av smink kan göra en synlig skillnad i att hantera rosacea, och förbättra utseendet på din hud.
Nyckeln är att använda produkter som minimerar irritation.
En tumregel:
leta efter produkter som är lämpliga för känslig hud eller hud med rosacea – och undvik alla produkter som sticker, bränner eller orsakar irritation.

I en nationell Rosacea Society undersökning av 1 066 patienter rapporterade 41 procent att vissa hudvårdsprodukter förvärrade deras tillstånd och 27 procent sa att vissa kosmetika också orsakade rosacea skov.
För att undvika irritation, följ dessa tips när du väljer hudvård och sminkprodukter:

Se upp för vanliga rosacea irritationsmedel.
I undersökningar utförda av National Rosacea Society refererade många patienter till följande faktorer som triggers för irritation: alkohol (66 procent), which hasel (30 procent), doft/parfymer (30 procent), mentol (21 procent), pepparmint (14 procent) Och eukalyptusolja (13 procent). De flesta svarande sa att de strikt undvikit exfolierande medel och andra typer av produkter som kan vara för aggressiva för känslig hud.

Välj om möjligt en hudvård och sminkprodukter med minimalt med parfymer.
Enligt American Academy of Dermatology, orsakar parfymer mer allergisk kontakt dermatit än någon annan ingrediens.” Hud är en stor portal för allergener, och irritationsallergierna kan försvaga huden ännu mer. Användning av doftfria och produkter med så få irriterande ingredienser minskar risken för hudirritation.

Testa produkter först.
Innan du använder en produkt på ditt ansikte där du inte är bekant med ingredienserna, prova den på en liten fläck på huden i ett perifert område, till exempel nacken. Om du får en reaktion, undvik produkten och notera ingredienserna i den produkten. Rosacea triggers kan variera från person till person, så din huds individuella reaktion ska vara din guide.

Minimala antalet produkter i din rutin.
Rosacea-patienter bör också överväga att minska antalet produkter som de använder på huden genom att välja multiprodukter med flera funktioner.

Källa:

Rosacea.org (International Rosacea Society)

 

Vitamin B3 (Niacinamid) som hudvårdsingrediens vid Rosacea!

För de som vill ha en alternativ behandling som lugnar en rodnad rosacea är niacinamid ett bra alternativ. En artikel från “Cutis” som heter “Niacinamide-Containing Facial Moisturizer Improves Skin Barrier and Benefits Subjects with Rosacea” undersökte förmågan hos niacinamid att minska rosacea symtom. Artikeln rapporterade att “Det var en markant minskning av graden av rodnad under 4 veckors behandling. Användning av niacinamid haltiga krämer förbättrade även torrhet och minskad inflammatorisk delar i huden. “Det här är övertygande bevis på att niacinamid kan minska rodnad eller rodnad i huden orsakad av rosacea. Artikeln hävdade att “Efter 2 veckor av att använda ansiktsskyddande fuktgivare, visar 79,2% av patienterna en generell förbättring.” Med sådana övertygande resultat är det uppenbart att niacinamid är en ingrediens som rosacea drabbade vill inkludera i deras dagliga hemvårdsrutin. Dr. Kadir B3 är en heltäckande och effektiv serie med en betydande mängd vitamin B3 eller niacinamid som tolereras väl av en rosacea hud. Det är helt enkelt en ren vitamin i en enkel kräm. Det appliceras dagligen på huden för att fylla på B3-tillförseln i huden.

Källa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16209160

Kika på vårt sortiment av produkter med Niacinamid!

Lämna ett svar