Här hittar du ingredienserna att leta efter i din hudvård

I dag efterfrågas ofta innehållsförteckningen (INCI) på en kosmetisk produkt av många konsumenter innan man känner sig trygg att handla.
Något som är oerhört viktigt. Ju bättre kravställare vi är som konsumenter, desto bättre och finare produkter får vi.

Men handen på hjärtat!
När du kikar på en INCI, hur många ingredienser kan du egentligen tolka till vad dom är?
Och hur osäker blir du inte när du inte förstår vad de långa stavelserna till innehållsförteckning egentligen betyder.
Det slutar ju gärna med att det ser läskigt ut.. Jag låter bli.

Så om vi inleder med en viktig kunskap.
Alla ingredienser som finns i produkter som säljs på den europeiska marknaden är reglerade enligt lag.
Och skulle en ingrediens av någon outgrundlig anledning ändra status så påförs alla produkter med den ingrediensen ett försäljningsförbud.

Det här gäller dock inte produkter som i dag säljs exempelvis genom direktimport via Kina och du bör vara försiktig med många sajter som säljer billig hudvård ute i Europa.

Men i stället för att fokusera på det, så tänker jag att jag skall berätta om vilka ingredienser du SKALL leta efter när du kikar på en INCI.

Först och främst så är det viktigt att du har en kunskap om din hud.
Saknar du den kunskapen så är det min starkaste rekommendation att du faktiskt betalar en hudterapeut för en konsultation.
Det kostar några hundralappar, men du kommer att tjäna in det mångfalt då du kan börja köpa rätt produkter för din hud.

Här är listan.

Vi börjar med ingredienser som har till uppgift att binda fukt.
Vi kan ju inte fukta huden från utsidan..
Utan vi binder fukt från insidan som kommer från vattnet du dricker.

Hyaluronsyra

Hyaluronsyra är den i särklass viktigaste ingredienser alla kategorier i en hudvård som har till syfte att verka mot hudens åldrande.
Det är en komponent som finns naturligt i vår kropp, och som produceras naturligt i vår kropp.
Men när vi passerar 25 – 27 års ålder så minskar mängden i kroppen.
Vilket betyder att huden börjar torka ut.
Och det är startskottet på hudens åldrande.

Viktigt! Det måste vara en hyaluronsyra med små molekyler.
Har den inte det! Då fyller den ingen funktion mer än att ge en fuktig känsla på hudens yta.

Glycerin

Den kanske vanligaste ingrediensen i alla kosmetiska produkter.
Men det är en bra ingrediens som binder fukt i hudens övre lager.

Betain

En ingrediens som har sitt ursprung från sockerbetan.
En ingrediens som hjälper till att kontrollera vattenbalansen i övre hudlager.
Den stärker upp hudbarriären, något som är oerhört viktigt för en frisk hud.
Betain gör huden mer elastisk och bidrar till att minska irritation.

Sodium PCA

Sodium PCA är en helt naturlig ingrediens som utvinns från växter.
Det är ett salt och det är en av de viktiga ingredienserna då det bidrar till att binda fukt till självaste hudcellen.
Den här ingrediensen är extremt vattenbindande och anses mer effektiv än till exempel Glycerin för att binda fukt.

Där har du dom viktigaste fuktbindarna i en hudvårdskräm.

Produkter med stora mängder fuktbindare


Antioxidanter

Den andra biten som är av stor vikt i en hudvårdsprodukt är anti oxidanterna.
Antioxidanterna är illvilliga små trasiga molekyler som far runt i huden och förstör helt friska hudceller.
Något som leder till ett påskyndat åldrande i huden.
Antioxidanterna har till uppgift att reparera dom trasiga molekylerna och se till att dom slutar förstöra.
Det är många saker som skapar såna trasiga molekyler.
Solen är väl den största faktorn.
Sedan har vi rökning och andra livsstilsrelaterade faktorer.

Listan över antioxidanter är enorm.
Låt mig bara presentera en liten del.

  • Portulaca Oleracea Extract,
  • Phellodendron Amurense Bark Extract,
  • Panax Ginseng Extract,
  • Echinacea Purpurea Extract,
  • Dipotassium Glycyrrhizinate,
  • Centella Asiatica Extract,
  • Chamomilla Recutita Flower Extract,
  • Glycyrrhiza Glabra Root Extract,
  • Polygonum Cuspidatum Root Extract,
  • Rosemary Leaf Extract,
  • Scutellaria Baicaliensis Root Extract,
  • Magnolia Kobus Bark Extract,
  • Citrus Paradisi (Grapefruit) Fruit Extract,
  • Thujopsis Dolabrata Branch Extract,
  • Camellia Sinensis Leaf Extract,

Listan kan göras oändlig.
Känner du dig osäker så skall du aldrig tveka att fråga.

Produkter med många variationer av antioxidanter

Rea!
Rea!
Rea!

AHA/BHA syrorna.

Syror är mer och mer vanligt förekommande i hemvård.

Syror i hemvårdsprodukter har till uppgift att stimulera cellernas förnyelsetakt.
Något som kan bli aktuellt när vår hud blir lite äldre, möjligen när den passerar 40 års åldern.

Syror verkar uttorkande så dom bör användas med försiktighet.
Konsultera gärna en hudterapeut innan du väljer en hudvårdsserie som bygger på syror.
Olika syror har olika egenskaper i huden. Här är några exempel.

Glykolsyra

 

Minsta och mest effektiva alfahydroxisyrorna som härrör från sockerrör. Exfolierar epidermis, främjar epidermolysis, stimulerar tillväxt av ny hud. Tar bort det yttre lagret av döda hudceller, ger en fräsch, ny hud till ytan på ett säkert sätt.

Fytinsyra 

 

Fytinsyra skyddar mot inflammation genom att blockera fria radikaler och upplyftande antioxidant potential. Det är också möjlighet att skydda DNA från fria radikaler. Fytinsyra kan komma in i celler och hjälpa DNA reparationer avbrott i trådarna.

Kojinsyra

Kojinsyra är härledd från en mängd olika svampar och organiska ämnen och används för att minska mörka områden som orsakas av överdriven pigmentering i huden. Hämmar aktiviteten av tyrosinas, förhindrar bildandet av melanin

Mandelsyra

En AHA syra som härrör från bittermandel. Har depigmenterande egenskaper, stoppar melaninsyntesen , peelar och vitaliserar huden.

Salicylsyra

Har keratolytiska, komedolytiska, antiseptiska egenskaper. Härstammar från pilträds bark. Dess lipofila egenskaper möjliggör salicylsyra att penetrera och lösa upp talg, vilket gör den mycket effektiv för akne. Dessutom har den effekter som gör den lämplig för känsliga hudåkommor. Såsom rosacea. Salicylsyra har en mild bedövande effekt jämfört med AHA.

Mjölksyra 

Den mildaste av alla AHA syror. Det har vattenbindande egenskaper. Stimulerar kollagensyntes.

Produkter innehållande AHA/BHA syror

Det blev en lång lista.
Men jag hoppas den kommer till din hjälp i dina framtida inköp av hudvårdsprodukter.

 

Vill du hålla dig uppdatera och få mer kunskaper från Beauty Bar?

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *